Paul Spapens

IJs op bronzen kop Paul Spapens De vroege winter van 2010/2011 legde een laagje ijs over de bronzen kop van Paul Spapens. De Tilburgse kunstenaar Wim Geers schiep dit kunstwerk, een geschenk van vrienden.

Schrijver en cultuuractivist

Paul Spapens werd in 1949 in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek geboren. Hij woonde lange tijd in Tilburg en hij woont tegenwoordig in Moergestel (gemeente Oisterwijk). Van beroep is hij schrijvend journalist. Een groot deel van zijn carrière werkte hij voor het Brabants Dagblad. In Noord-Brabant is hij een bekende journalist. Taal is niet alleen zijn beroep, het is ook zijn hobby. Hij stond aan de wieg van tal van initiatieven met het dialect.

Paul Spapens publiceert gemiddeld een tot twee boeken per jaar. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan dertig boeken over regionale, provinciale en landelijke onderwerpen. Als schrijver is hij gespecialiseerd in volkscultuur, in immaterieel erfgoed. Boeken van zijn hand gaan onder meer over Sinterklaas, carnaval, kermis, volksdevotie, pelgrimeren, bijgeloof, tradities, trapistenbier en kookboeken. Op basis van zijn boeken en eigen onderzoek geeft hij lezingen. Deze zijn toegankelijk, herkenbaar en interactief.

Paul Spapens stond aan de wieg van veel culturele initiatieven:
hij is een cultuur-activist. Deze culturele activiteiten zijn zeer divers. Om er slechts een paar te noemen. Een religieuze processie. Hoorspelen op cd. Het vertalen van liedjes van The Beatles in het dialect. Cursussen in het maken van rommelpotten. Kinderen in de plaatselijke actualiteit interesseren door middel van eigentijdse liedjes. Erfgoedlessen. Onderzoekswerk naar immaterieel erfgoed. Projecten om door middel van rituelen en gebruiken de verschillende culturen en nationaliteiten in een plaats nader tot elkaar te brengen. Het opzetten van volkomen nieuwe volkscultuur, zoals reuzen.

Fietsen

En, Paul Spapens maakt grote fietsreizen. Hij stelt thematische fietsroutes samen en hij begeleidt groepen fietsers die cultuur willen snuiven. Ook over 'fietsen met Paul Spapens' heeft deze website het een en ander te melden.